Nieuwsflits – 11 (Feb 2015)

Het is alweer lang geleden dat jullie een nieuwsflits hebben gezien!

We zijn blij dat we nog steeds die mooie plek – wat de Synagoge is – kunnen ‘bemannen’ en dat we ook van mensen buiten de Synagoge horen wat een bijzondere plek dit is!

Van mensen uit het slaaphuis hoorden we dat het zo’n heerlijke plek is – omdat de mensen zo rustig zijn. Groepen die bij ons komen eten zeggen unaniem dat het eten heerlijk is, de sfeer fantastisch is en dat ze graag terug willen komen.

We kregen ook het bericht dat Gerda Köfi ernstig ziek is. De kanker is bij haar terug gekomen en volgens de berichten laat ze zich niet meer behandelen. We vragen jullie ook om voor haar te blijven bidden!

Maandag 26 januari was weer het: ‘namen noemen’ – het herdenken en herinneren van de joodse mensen die na de oorlog niet meer in Harderwijk terug kwamen. Steeds weer een indrukwekkend gebeuren, waar veel nabestaanden of andere familieleden van de vermoorde mensen komen. Sinds 2 jaar wordt deze herdenking in de Synagoge gehouden i.p.v. buiten bij de plaquette. Dit wordt heel erg gewaardeerd door de aanwezigen.

Afgelopen zaterdag hebben we weer een concert gehad van het duo NIHZ. Het was een hele geslaagde avond – waar zo’n 40 bezoekers waren. Hun muziek is indringend en vooral Sanna speelt fantastisch fluit. Op Youtube staan verschillende stukken van hen. Vooral (ook) de manier waarop zij ‘Amsterdam huilt’ vertolken is indrukwekkend, naast de echte Jiddische muziek. Zij vonden het ook erg fijn om (weer) bij ons te zijn. We kregen ook weer zo’n 14 email adressen van mensen die geïnteresseerd zijn in concerten die we in de toekomst hopen te organiseren in de Synagoge.

Nieuw: op zolder zijn nu een paar rekken met kleding – georganiseerd door Clary! Deze kleding is echt bedoeld voor onze bezoekers die het heel goed kunnen gebruiken. We willen jullie wel vragen om dit niet ‘open’ te laten voor iedereen, maar voor mensen die je persoonlijk kent. Ook mensen die niet regelmatig in de Synagoge komen zijn natuurlijk welkom, maar dan wel samen met één van jullie. We willen liever niet dat iedereen ‘zomaar’ even kleding kan komen halen. Dat is niet de bedoeling!

Vanmiddag kreeg ik de vraag of we niet als vrijwilligers weer eens een avond bij elkaar konden komen. We gaan dit samen opnemen en jullie horen z.s.m. van ons!

Laatst las ik een mooie zin van Otto de Bruijne: ik ben gevonden om mijn leven lang te zoeken. Wij zijn gevonden door God om – inderdaad – ons leven lang die mooie zoektocht te beleven om Hem beter te leren kennen. Meer over en met Hem te leren – ook door elkaar heen en door de mensen heen die bij ons in de Synagoge komen. Allemaal zijn we uniek en prachtig gemaakt door onze Schepper! Dat mogen we in de zoektocht in ons leven steeds weer ontdekken. Samen op zoek blijven – om te bemoedigen, te ondersteunen, zelf bemoedigd en ondersteund te worden – omdat God zich door ons wilde laten vinden! Die God mogen we ook in de Synagoge dienen en zoeken!

Hartelijke groeten van ons, Didi & Gerrit